Bullet journal som planeringsredskap

Jag har i tidigare inlägg utlovat lite mer information om olika planeringsredskap. Ja, jag kallar dem så, planeringsredskap, eftersom det är vad de är för mig. De är redskap för att planera min dag så att jag gör det jag ska göra och inte slösar bort tiden på till exempel Facebook eller Youtube, som lätt händer annars. Jag har inget emot varken Facebook eller Youtube, tvärt om, men man bör hålla koll så att man inte slösar bort hela sitt liv genom att titta på andras liv.

Idag tänkte jag prata lite mera om Bullet Journaling. Att det blir just detta ämne idag är för att jag i dagarna lagt min system-kalender åt sidan för att planera min tid i en så kallad Bullet Journal istället. Jag tröttnar gärna på att bara använda ett verktyg, så därför växlar jag ibland.

Söker man efter bullet journaling på nätet så får man mängder med resultat. Tyvärr tycker jag att många av sökresultaten är missvisande. De kan lätt få dig att tro att du måste vara konstnär för att använda en bullet journal. Så är det inte! Jag har inga konstnärliga egenskaper, trots att jag har en mamma som jobbat med det. På högstadiet hade jag till och med en kemilärare som klagade på min dåliga handstil. Det är inget som hindrar mig från att använda en bullet journal.

Bullet journal har alltså inte något att göra med hur fint man skriver eller ritar att göra. För mig är det ett redskap som fungerar för planering, inget jag tänker visa för någon annan.

Sökresultat från Pinterest

Varför är Bullet journal ett så bra redskap då?

Jo, för att det är så extremt flexibelt. När du öppnar din bok, som kan vara vilket billigt block som helst eller ett dyrare, har du ett antal blanka sidor att fylla med precis vad du behöver. Behöver du en årsöversikt. Inga problem, då skriver du bara in en sådan. Behöver du ingen årsöversikt, skriv inte in någon då. Behöver du hålla koll på barnens schema i skolan, kanske vilken dag de ska ha idrott. Skriv in det i boken. Det är mycket troligt att en färdig-tryckt almanacka eller kalender inte har plats för ett sådant schema. Vill du dessutom har både barnens schema, en plan för trädgården och en lista med böcker du vill läsa, då är det svårt att hitta plats för det i en färdig tryckt kalender.

Det är helt enkelt så att våra liv ser olika ut och vi behöver planera för olika saker. I en bullet journal får du den möjligheten om du vill.

I mitt liv finns inte så många saker som ligger på fasta tider just nu. Jag tänker på till exempel sådant som tandläkarbesök eller kurser. Därför behöver jag inte så mycket plats att skriva sådant och därför har jag bara gjort en enkel lista med datum uppifrån och ner. Det ger mig en rad att skriva datum-specifika saker på, vilket räcker för mig just nu. Däremot har jag mycket att göra varje dag, både privat och sådant som är relaterat till arbetet. Allt jag behöver göra skriver jag i en enkel punktlista på en tom sida i min bok. Jag gör listan så lång som den behöver vara. För att skilja den från nästa dags lista eller nästa veckas lista drar jag ett sträck för att markera skillnaden.

Detta gör att min bullet journal skulle klassas som väldigt minimalistisk. Men varför ska den vara något annat. Jag behöver inte mer. Visst är det kul när det är lite fint. Det gör att jag gärna tittar i min bok och ser vad det är jag behöver göra. Men för det så använder jag vanliga klistermärken. På så sätt behöver jag inte sitta och rita i flera timmar. Är man duktig på att rita och måla och om man tycke det är kul, då ska man såklart göra det. Det kan vara mycket rofyllt. Men som sagt är det inget för mig.

Visserligen tycker jag att det är kul att sitta med planering, men jag vill inte lägga all min tid på det. Därför väljer jag att göra det enkelt. Gör man det enkelt är det ju troligare att det blir av också. Och när det gäller att planera sin dag är det väldigt bra att det blir gjort.

Det här inlägget är ett av flera som behandlar ämnet tid och planering. Läs gärna de andra också ->

Lämna en kommentar