Systemkalender – ett bra system för planering

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om Bullet journaling. Idag tänkte jag ta upp ett annat redskap som jag använder för att planera olika saker, nämligen en systemkalender.

En systemkalender är en pärm, med vanligtvis sex ringar. De finns i flera olika storlekar, men vanligast är A5 format, Personal och Pocket. En klassisk systemkalender är de från Filofax. Filofax erbjuder även olika inlagor att ha i sin pärm. När du använt klart det du fick med när du köpte pärmen, kan du köpa nya utan att du tvingas köpa en helt ny pärm.

Gillar du inte de inlagor som Filofax erbjuder så finns det andra märken och om du investerar i ett hålslag, så kan du göra helt egna, eller köpa sådana du laddar ner och skriver ut själv.

En systemkalender är förmodligen det mest flexibla systemet för planering. Bland annat tycker jag att det är så för att man kan flytta runt allt i sin pärm nästan hur som helst. Vill du ha viktiga telefonnummer längst fram så sätter du dem längst fram. Är det mer logiskt för dig att ha dem längst bak, sätt dem där.

Köper man en ny pärm får man vanligtvis med en del förtryckta saker. Ta bort de du inte använder! I min senaste filofax plockade jag bort extra sidor som visade olika helgdagar. För mig var det helt oanvändbart. I den pärm som jag använder mest, har jag plockat ut i stort sett allt. I den har jag bara ett register med sex flikar och utöver det helt blanka papper som jag gjort med hjälp av billigt kopieringspapper som jag delat på mitten och ett hålslag. Det gör att mitt system är extremt billigt. Det är dyrt i början när man köper sin pärm, men därefter kan det vara ett billigt alternativ.

Nedan bilder är hämtade från Filofax.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med systemkalender?

Nackdelen tycker jag priset är på pärmen. Min senaste pärm köpte jag på rea och fick den då för 200:-. Men det finns de pärmar som kostar närmare 2.000:-. Det är egentligen inga problem eftersom du kan använda den i väldigt många år. Men är man osäker på om systemplanering är det man vill använda så är det kanske inte den pärmen du ska börja med.

En annan nackdel kan vara att den upplevs som klumpig. En A5 systemkalender är till exempel mycket klumpigare än en A5 bullet journal som ju vanligtvis bara är ett vanligt block eller anteckningsbok.

Fördelen är flexibiliteten. Du kan dels flytta runt sakerna i din pärm hur som helst. Det du hade längst fram ena veckan kan du ha i mitten eller längst bak nästa vecka och det är inte svårt att flytta runt.

Flexibiliteten är också en fördel på ett annat sätt. Eftersom du kan välja själv om du vill ha förtryckta inlagor eller något annat, så kan du verkligen skapa något högst personligt. Vill man så kan man köpa prickade papper som vanligtvis finns i bullet journals och använda pärmen som en bullet journal, fast med fördelen att kunna flytta runt och organisera efter flikar. Det är ungefär så jag använder min systempärm, fast istället för att använda prickat papper, så kör jag som sagt på billigt kopieringspapper.

Här har jag i huvudsak nämnt Filofax. Det är för att det kanske är det mest välkända märket när man pratar om systemkalender. Men det finns självklart flera andra märken. I min samling finns till exempel flera från Carpe Diem. Det var dem jag började med.

Vad har systemkalendrar med Strumpklämmor att göra? Jo, systemkalendern kan hjälpa dig att organisera din tid. Strumpklämmor kan hjälpa dig att organisera dina strumpor och spara dig tid.

Lämna en kommentar