Bambu

 

Bambu

Bambu är ett otroligt material. Bambu klassas som gräs och växer i de lite varmare områdena på vår planet. Det finns ungefär 1000 olika arter av bambu och den kan användas till allt från att bygga hus, broar och såklart till att göra kläder.

Den art av bambu som används för att göra strumpor och underkläder heter Mosobambu, även kallad Jättebambu. Jättebambun har god tillväxt och kan vid gynnsamma förhållanden växa upp till 1,2 meter på ett dygn. Jättebambun växer i Kina men inom andra områden än där den utrotningshotade Pandan lever. Pandan äter inte Jättebambu, utan en annan lägre art.

Bambu är som sagt en typ av gräs och precis som din gräsmatta behöver man inte så eller plantera ny när man har skördat den utan det kommer ny bambu av sig själv.

Tillverkning av fiber från bambun går i flera steg och görs i fabriker i Kina. Observera att de fabriker vi får våra produkter från kontrolleras av flera. Bland annat kontrolleras de av Kemikaliegruppen Swerea IVF för att se till att gällande kemikalielag här i Europa efterlevs även där. Med hjälp av BSCI ser vi till att de anställda minst får sina mänskliga rättigheter uppfyllda. Detta är extremt viktigt för oss och det är därför vi har utomstående experter som ser till att detta görs på rätt sätt.

Från planta till Fiber

bambu-planta-fiber

 

bambu-atervinning

 

Vid framtagningen av bambufibern så har man en så kallad sluten process, med full återvinning av alla kemikalier. När det gäller Natriumsulfatet, så oxideras den svavelhaltiga gasen till svavelsyra som sedan säljs vidare. Produkten man får fram kallas Bambu Viskos.

Viskos finns i flera olika varianter gjord på olika ursprungsmaterial. Man kan t.ex. göra viskos av förutom bambu, av bomull, ull och lin och olika kombinationer däremellan. Fördelen med att göra det av bambu är ju att bambun odlas på ett miljövänligt sätt, utan både bevattning och konstgödning. Inte heller behöver man använda några bekämpningsmedel för att odla bambu.

Varför bambun är bra för dig som ska ha det i kalsonger, trosor eller strumpor....

  • Bambuns naturliga egenskaper gör att materialet håller sig fräscht längre
  • Det hjälper till att hålla huden sval
  • Bambun verkar fuktighetsreglerande
  • Tack vare runda lena fibrer är det ett bra material för dig med känslig hud
  • Det är lyxigt mjukt och följsamt. (Flera kunder jämför det med silke)
  • Plagg gjorda av bambu torkar något fortare än t.ex. bomull.

I vårt sortiment hittar du både Bambukalsonger, Bambutrosor, Bambustrumpor och Bambulinne.

bambustrumpor

Lämna en kommentar