Syntetmaterial

Som jag var inne på för ett tag sedan så är det svårt att tillverka sina egna strumpor och underkläder. Därför måste vi köpa dem färdiga. Vill man vara mån om miljön och försöka visa lite hänsyn mot vår planet, så finns det vissa val man kan göra.

Under många år har bomull varit det material som dominerat bland kläder. På senare år har det tillkommit flera olika, andra material. Det finns många olika syntetmaterial på marknaden. Framförallt i olika typer sportkläder, i ytterkläder och även i underkläder. Tyvärr är syntetmaterialen olika former av plast. Nylon, polyamid och polyester är olika typer av syntetmaterial, olika typer av plast. För att göra plast behöver man olja. Man kan såklart återanvända plast, men vanligtvis så blir den återvunna plasten inte några kläder.

Syntetmaterialen har många bra egenskaper. Ofta är de elastiska vilket gör att t.ex. dina trosor eller kalsonger sitter där de ska och inte glider ner till knäna. Syntetmaterialen är ofta även slitstarka. Det är bra till dina ytterkläder där de också har vind och fuktavvisande egenskaper. Slitstarka material vill vi även ha i våra strumpor så att de håller längre. En strumpa som håller längre är ju också mer miljövänlig än en strumpa som inte håller så länge. Det är mer miljövänligt att tillverka en strumpa än att tillverka två eftersom det går åt mindre material totalt sett och det krävs mindre energi att göra en än att göra två.

Viss användning av syntetmaterial tror jag därför inte att vi kan komma ifrån, men vi kan som medvetna konsumenter välja plagg med något mindre mängd syntetmaterial. Syntetmaterialen är ju som sagt gjorda av olja och olja/plast är inte bra ur miljösynpunkt.

I våra bambu underkläder och strumpor finns det syntetmaterial. Det är just för att komma åt de bra egenskaper som materialet faktiskt har. Bland annat elasticiteten och hållbarheten.

Lämna en kommentar