Olika redskap för att hantera din tid

Om man vill hantera sin tid på ett effektivt sätt kan det vara bra att använda någon typ av redskap. Redskapet kan vara digitalt i form av en app, en tjänst online eller någon form av program. Personligen gillar jag dock klassiska papper och penna varianten. Men även när det kommer till att hantera tid med hjälp av papper och penna finns det flera olika alternativ. Dessutom finns det flera olika sätt att använda de olika alternativen.

Som du hör finns det oändligt mycket att prata om inom det här ämnet och jag tänker absolut inte gå igenom allt här idag. Men med rätt redskap kan du i princip hålla hela världen i dina händer. Allt som är viktigt för dig kan få plats i ett bra redskap.

Det jag tänker dela idag är en översikt av 5 olika typer av planerings redskap. En del av dem kan kan tyckas snarlika, men det finns också stora skillnader. Jag har själv provat på fyra av de fem alternativen och kommer i kommande inlägg att skriva mera om dessa.

Fem alternativ för planering av tid med papper och penna

Det alternativ som jag själv började med och som är enklast att få tag på är en helt vanlig klassisk kalender. De finns att köpa i väldigt många varuhus och av flera olika märken t.ex. Burde. Dessa är förtryckta och går inte att anpassa speciellt mycket. Fördelen med denna typ är att de vanligtvis erbjuder veckoöversikter på ett strukturerat sätt. De är oftast också billigare än en del av de andra förslagen.

Många tycker om Happy Planner. Jag har verkligen försökt med dessa flera gånger, men jag ger upp varje gång. De funkar inte för mig. De ger väldigt bra frihet eftersom man kan flytta runt sidor och lägga till sidor vid behov. Tittar man på Youtube eller annan social plattform så finns det oändligt mycket fint att titta på. Jag som älskar stickers borde älska detta, men som sagt går det inte. Det som är bra med dem är alltså flexibiliteten framförallt. Det tråkiga är att det lätt blir väldigt dyrt.

Ett alternativ som jag ännu inte testat är en personlig almanacka. De utformar man som man vill. Man kan välja både hur vecko-uppslaget ska se ut och vad man vill ha för extra sidor längst bak. Dessa finns i en mängd olika färger och mönster vilket gör att man lätt kan hitta en favorit. Anledningen till att jag inte provat någon än är förmodligen priset. Men också att jag lätt tröttnar på ett system och då är det dumt att ha låst sig vid en typ av vecko-uppslag.

De två sista alternativen är de som jag använt mest och som jag gillar väldigt mycket. Bullet journaling, eller Bujo som det också kallas är ett otroligt populärt sätt att hantera tid. Många kan dock bli avskräckta när de söker på nätet efter Bullet journaling eftersom det har blivit nästan som en konstform. De som är duktiga på att rita och skriva fint lägger gärna upp bilder som får oss andra att genast tänka att det där är inte för mig. Jag har väldigt dålig handstil och kan inte rita. Ändå gillar jag bujo metoden. Den ger mig en enorm frihet att göra precis vad jag vill med en sida. Och eftersom jag inte måste ha en särskild bok, trots att det kanske verkar så när man tittar på internet, så kan det vara väldigt billigt. Man kan komma igång med ett helt vanligt block som man köpt i fem-pack och en helt vanlig billig bläckpenna. Till och med den som du fått som reklam från banken (eller varifrån du fått reklampenna :))Vill man göra lite finare så kan man använda helt vanliga klistermärken eller någon dekorativ tejp. Har man inte det, så kanske man har tillgång till en penna i en annan färg. Det är inte mycket som behövs för att göra det lite roligare. Det här skulle jag kunna prata väldigt mycket om men vi nöjer oss såhär för idag. Mer en annan dag.

Slutligen. Det alternativ som jag använder mest. Någon form av ringpärm, t.ex. filofax. Detta redskap ger helt klart mest flexibilitet enligt mig. Visserligen kostar pärmen ganska mycket, men när du väl har en pärm, så är det väldigt billigt, om du vill. Jag har en pärm i a5 format. I den sätter jag i helt vanliga kopieringspapper som jag delat på mitten och gjort hål i. Med hjälp av register kan jag dela upp pärmen i olika kategorier. Jag har bland annat ett avsnitt för ekonomi och ett annat för min fysiska hälsa. Vill man finns det både mallar att ladda ner och färdiga papper att sätta i pärmen för till exempel den dagliga planeringen. Det som jag tycker har varit svårast med detta alternativet är långsiktig förvaring. Om man vill spara det man skrivit i sin pärm, så behöver man hitta ett system för att göra det om man inte vill köpa nya pärmar hela tiden. Personligen sparar jag allt i helt vanliga kuvert som jag skriver på utsidan vad som finns i. Det funkar för mig, för oftast går jag ändå inte tillbaka och läser det gamla.

Mer om allt detta kommer att komma i kommande inlägg. Alla publicerade inlägg om tid hittar du här ->

Lämna en kommentar