Ordning och reda, pengar på freda

När jag växte upp fick jag ofta höra en massa olika talspråk. Ett klassiskt sådant är ”Ordning och reda, pengar på fredag”.  Nu är det väldigt sällan som jag får pengar på just en fredag, men som barn, så fick jag ofta min veckopeng då. Tydligen var det också vanligt att lönen betalades ut på fredagar förr.

Som barn gillade jag inte uttrycket om ordning och reda. Städning var inte min grej. Vem har förresten städning som sin grej när man är barn? Idag gillar jag inte heller uttrycket eftersom det är så sällan som det kommer någon lön på fredagar.

På senare tid har jag dock kommit att uppskatta uttrycket lite mera. Om jag varje dag håller ordning på mina saker, så får jag lön för det på fredagen och under helgen, eftersom jag då kan njuta av den ordning jag har upprätthållit. Visserligen blir det inte rena pengar som uttrycket säger, men belöning kan ju vara så mycket mer än pengar.

I lördags hade jag och min man det lite körigt. Vi hade ganska mycket att göra och på kvällen skulle vi iväg. Därför lämnades diskbänken inte så som man kan önska och det låg saker på både köksbordet och på tv-bordet. När jag och min man lämnade hemmet såg det ut långt ifrån så som jag skulle önska. Men när vi kom hem mitt i natten, var allt i ordning. Dottern (17år) hade utan att jag bett henne, plockat undan allt och lagt den inhandlade frukten snyggt i en skål och torkat av alla ytor.

Det var för mig lika mycket värt som om det hade kommit in pengar på kontot. Så det jag vill ha sagt är att ett hem i ordning kan vara lika mycket lön som pengar. Dottern fick såklart ett stort tack för hjälpen och jag hoppas och tror att hon förstod hur mycket jag uppskattade hennes ansträngning.

Det finns dessutom en annan viktig lärdom av detta. Jag har nämligen alltid fått höra ett annat uttryck:  ”barn gör som man gör och inte som man säger”. Jag behövde inte säga åt dottern att plocka undan. Hon gjorde det självmant. Detta trots att hon förmodligen själv var trött eftersom hon förutom att gå i skolan jobbar väldigt många helger och lov.

Strumpklämmorna hjälper mig att hålla ordning bland strumporna. Och om du har läst hela vägen hit, så förtjänar du en rabattkod på de strumpklämmor jag säljer. Med koden rbg2305 får du 10% rabatt på klämmorna som ligger förpackade med 5 blå klämmor, 5 röda och 5 gula klämmor. Koden gäller under hela 2023 men kan inte kombineras med andra erbjudanden.  Klämmorna hittar du här ->

Lämna en kommentar