Tid, vad är det?

Som jag skrev för ett tag sedan, så kommer jag framöver att skiva en del om tid och hur man kan handskas med tid. För att göra det ordentligt tycker jag det kan vara en bra idé att klargöra vad tid är. På Wikipedia står det bland annat följande om tid:

Tid är en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som har skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare, det vill säga ge en ordnad följd, en sekvens, av händelser.

Så är det naturligtvis, men det är ganska ofta som min tid inte känns speciellt ordnad och det verkar jag inte vara ensam om att uppleva.

Tid har vi haft koll på väldigt länge. Viktigt för länge sedan var att hålla koll på årstider, men även på hur dygnet ändrades från dag till natt. Som stenålders människa var det kanske viktigast att veta ungefär när olika frukter och nötter var färdiga på året och när det var dags att söka skydd för natten. Idag spelar det inte någon roll när det inträffar. Året runt kan vi köpa alla slags frukter i nästan vilken livsmedelsbutik som helst. Och på natten tänder vi bara lamporna så kan vi fortsätta göra vad vi vill även när det blir natt.

Hur började vi mäta tid?

När man började mäta tid använde man sig av det som fanns tillgängligt. Solen var en tillförlitlig tidmätare i början. Med hjälp av en pinne som kastade en skugga skapade man sig solur. Ett annat tidigt sätt att mäta tid är timglaset. Timglaset hade fördelen att det gick att använda även när det var mörkt, men sa inte så mycket om årstider. Exakt när det mekaniska uret uppfanns är oklart, men förmodligen för ungefär 700 år sedan.

Idag är tid inte bara ett sätt att hålla koll på natt och dag eller på olika årstider. Idag ses tid som en resurs som man kan köpa och sälja. Om du har ett arbete så säljer du din tid för att få lön in på kontot. Med lönen kan du sedan köpa tid av någon annan. Du köper kanske färdigt bröd i affären så att du slipper spendera din tid på att baka bröd.

Tid är något vi alla får lika mycket av varje dag. Varje dygn har 24 timmar. Det spelar ingen roll om du är fattig eller rik, om du bor i Sverige eller i Sydafrika. Alla får samma mängd tid varje dag. 24 timmar varje dygn, 1440 minuter varje dygn och 86.400 sekunder.

Men hur kan det komma sig att våra liv ser så olika ut när vi får samma mängd tid? Varför måste somliga av oss stressa varje dag för att hinna med? Skillnaden är alltså inte mängden tid vi får, utan vad vi gör med tiden. Hur vi väljer att prioritera.

Lämna en kommentar