Lila Seamless bambu underkläder

Idag har det blivit lite nya uppdaterade bilder på några av de bambu underkläder som du hittar i butiken. Bland annat blev det bilder på min något stelbenta hjälpreda när hon har på sig seamless bambu underkläder. Del av resultatet efter produktfotograferingen ser du här nedan. Här har hon fått på sig en plommonlila Seamless bambu bh-topp och en matchande trosa. Personligen tycker jag att det är en mycket läcker färg på dessa underkläderna.

 

Bambu vs. Bomulls åkerpåverkan

Anledningen till att jag förespråkar bambu är flera. En av orsakerna är den skillnad det gör för de som lever i fjärran länder.

Våra åkrar behöver vi för att odla mat på. Det finns många åkrar i världen, men av olika anledningar blir de färre och färre. Vi behöver inte titta så långt bort för att se hur detta händer. Det räcker att se vad som hänt i Malmö i Skåne. Där byggdes det på- och av- farter till Öresundsbron på finfin åkermark. Det är bra att vi har fått en bro som binder ihop oss med Danmark och övriga Europa, men när påfarterna byggdes försvann 30 ha åkermark. Denna mark skulle man kunna odla säd på. Säd som skulle kunna bli till mjöl som skulle kunna användas till att baka bröd. På den mark som det nu är påfarter på, kunde man odlat säd som hade räckt till 500.000 bröd, varje år. Idag bedöms 10-15% av Skånes bästa åkerjordar vara borta under asfalt och betong. (Källa: Hopp för Jorden, en tidskrift utgiven av “den goda jorden” som är en ideell förening som bland annat får stöd från Kungliga Skogs och Lantbruksakademin)

Hur tror du att det fungerar i fjärran land? I Kina till exempel. I Kina odlas både bambu och bomull och i Kina är de väldigt många som behöver väldigt mycket åkermark. Fördelen med Bambu är att den odlas i sluttningsplantager och inte så mycket på värdefull åkermark. Eller i alla fall gäller det den bambu som vi använder i våra produkter, vi kan ju inte svara för alla andra. Bambu plantagerna är certifierade av det internationella FSC som står för Forest Stewardship Council. Samma märkning finns i hela världen för att främja ansvarsfullt utnyttjande av världens alla skogar. Denna märkning används alltså även i Sverige. Läs gärna mer på FSCs egen hemsida om märkningen och vad de gör. Du hittar dem här: https://se.fsc.org/se-se.

En annan viktig sak man måste tänka på är avkastningen per hektar. Det är såklart bra om det blir så mycket användbart material som möjligt per hektar. Odlar man bambu får man 20 gånger mer fiber per hektar än om man odlar bomull.

Här intill ser du en graf som visar på användningen av åkermark för den bambu som vi använder i bland annat våra strumpor, kalsonger och trosor. Den gröna stapeln är “vår” bambu medan den blå stapeln är “vanlig” bomull. Som framgår av stapeln så används väldigt mycket mer värdefull åkermark för att producera bomull än vad som krävs för att få fram bambu. Om vi kan använda mer av den annars svårodlade marken till något vettigt, så som till exempel bambu, så skulle man ju kunna använda mera åkermark till att producera mat åt världens befolkning. Det är en av anledningarna till att jag väljer bambu.

Sammanfattning.

  • Vi måste vara rädda om vår värdefulla åkermark.
  • Bambu odlas framförallt i sluttningsplantager så att värdefull åkermark kan användas till annat (mat till exempel).
  • Bambuplantagerna är märkta med den internationella märkningen FSC
  • Bambun ger ungefär 20 gånger mer fiber per hektar än bomull.

Du hittar alla våra bambuprodukter här;

Payson betalnings alternativ

Nu kan vi med glädje presentera ett nytt sätt att betala. Du kan nu välja “Payson kort och faktura alternativ” när du är i kassan och ska välja betalsätt. Väljer du Payson får du flera fördelar. Förutom att du kan välja att betala med något av dina kort eller direkt via din bank kan du nu även välja att få en faktura från Payson. Fakturan skickas automatiskt ut till dig när din beställning är färdigpackad och lämnad till posten. (Det finstilta från Payson kan du läsa sist i detta inlägg).

Fördelen med att välja Payson som faktura alternativ är att du slipper faktureringsavgiften och ändå hinner du få hem varorna och titta på dem i lugn och ro innan du betalar. Som alltid måste man dock komma ihåg att betala fakturan innan den förfaller. Vi “säljer” fakturan till Payson i samband med ditt köp och alla bankföretag, även Payson, är snabba med att skicka påminnelser och missar du även påminnelsen så kommer köpet att gå till Inkasso.

Gillar du inte det där med fakturor, så kan du fortfarande välja att betala med kort eller via din bank när du väljer Payson. Nu kan du även betala via sms och WyWallet om du väljer Payson som alternativ.

För att välja Payson kort och faktura alternativ så markerar du bara det alternativet i kassan. Sedan dröjer det en liten stund medan tjänsten laddas och eventuellt måste du rulla upp lite på sidan när den laddat klart. Det kan se ut som att allt bara försvinner, men om du rullar upp lite så ser du Payson tjänsten. Här måste du börja med att fylla i ditt personnummer (personnummer måste stämma med leveransadressen, annars kommer köpet inte att gå igenom. Det är en säkerhetsgrej så att ingen obehörig kan beställa varor med ditt personnummer och få det levererat till annan adress). När du fyllt i dina uppgifter klickar du på “Gå vidare” knappen. I nästa steg kommer du att kunna välja om du vill betala mot faktura eller om du vill välja något av de andra alternativen.

Hoppas att du kommer att gilla det nya alternativet i kassan.

Här nedan kommer det finstilta från Payson:

Om PaysonFaktura
Vi erbjuder betalsättet ”PaysonFaktura” i samarbete med Payson AB.
Betalningsvillkor är 14 dagar och vid fakturaköp tillkommer en avgift om 0 kr. För att kunna beställa mot faktura måste Du ha fyllt 18 år och vara folkbokförd i Sverige samt godkännas i den kreditprövning som genomförs vid köpet. Fakturan kommer att sändas separat med e-post till den e-postadress du anger vid köptillfället. Vid försenad betalning skickar vi en betalningspåminnelse varvid lagstadgad påminnelseavgift om för närvarande 60 kr tillkommer. Vi debiterar även dröjsmålsränta med 2 % per månad från fakturans förfallodag. Vid utebliven betalning lämnas ärendet till inkasso varvid lagstadgad inkassoavgift om för närvarande 180 kr tillkommer. Payson förbehåller sig rätten att i enskilt fall neka leverans och ompröva beställarens kreditvärdighet.
Information om ångerrätt
Enligt Distans- och hemförsäljningslagen har Du som konsument (detta gäller ej företag) rätt att frånträda
avtalet genom att meddela oss detta inom 14 dagar från mottagandet av varan. För att Du skall kunna
nyttja din ångerrätt måste Du returnera varan i oskadat skick, i originalförpackning. Vid nyttjande av
ångerrätten är det Du som står för returkostnaden.
Information om pantsättning
Vid betalning med PaysonFaktura kommer fakturan att pantsättas till Payson och därefter till SVEA Ekonomi AB, 556489-2924.

Syntetmaterial

Som jag var inne på för ett tag sedan så är det svårt att tillverka sina egna strumpor och underkläder. Därför måste vi köpa dem färdiga. Vill man vara mån om miljön och försöka visa lite hänsyn mot vår planet, så finns det vissa val man kan göra.

Under många år har bomull varit det material som dominerat bland kläder. På senare år har det tillkommit flera olika, andra material. Det finns många olika syntetmaterial på marknaden. Framförallt i olika typer sportkläder, i ytterkläder och även i underkläder. Tyvärr är syntetmaterialen olika former av plast. Nylon, polyamid och polyester är olika typer av syntetmaterial, olika typer av plast. För att göra plast behöver man olja. Man kan såklart återanvända plast, men vanligtvis så blir den återvunna plasten inte några kläder.

Syntetmaterialen har många bra egenskaper. Ofta är de elastiska vilket gör att t.ex. dina trosor eller kalsonger sitter där de ska och inte glider ner till knäna. Syntetmaterialen är ofta även slitstarka. Det är bra till dina ytterkläder där de också har vind och fuktavvisande egenskaper. Slitstarka material vill vi även ha i våra strumpor så att de håller längre. En strumpa som håller längre är ju också mer miljövänlig än en strumpa som inte håller så länge. Det är mer miljövänligt att tillverka en strumpa än att tillverka två eftersom det går åt mindre material totalt sett och det krävs mindre energi att göra en än att göra två.

Viss användning av syntetmaterial tror jag därför inte att vi kan komma ifrån, men vi kan som medvetna konsumenter välja plagg med något mindre mängd syntetmaterial. Syntetmaterialen är ju som sagt gjorda av olja och olja/plast är inte bra ur miljösynpunkt.

I våra bambu underkläder och strumpor finns det syntetmaterial. Det är just för att komma åt de bra egenskaper som materialet faktiskt har. Bland annat elasticiteten och hållbarheten.

Miljö 2017

Det här med miljö, vår natur och hur vi tar hand om vår planet ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Att veta hur man ska handla för att vara en sann miljövän är inte alltid så enkelt. För att själv få 100% kontroll över hur man påverkar, så behöver man förmodligen vara helt självförsörjande. Vad jag vet så är det inte speciellt många som är det. Många säger kanske att de är det, men det gäller ju inte bara att vara självförsörjande på mat. Energi, transporter, kläder är exempel på saker som jag tror att många inte är helt självförsörjande med. Jag tror inte heller att det är en hållbar lösning att världens alla människor ska bli självförsörjande. Däremot kan vi alla göra så gott vi kan för att hjälpa till genom att göra kloka val varje gång vi handlar eller gör något.

Det är svårt att tillverka sina egna kläder, speciellt underkläder, så att de sitter bra. Hur ska man då veta vilket alternativ som är det bästa för miljön när man handlar underkläder? Vi kan dela in materialen som vi vanligtvis hittar i handeln i fyra kategorier.

  • Bomull
  • Syntetmaterial
  • Ull
  • Bambu

Var och en av dessa material har sina fördelar. Som du kanske förstår så förespråkar jag Bambu. Varför och vad det är för “fel” på de andra materialen kommer jag att förklara mera om i kommande artiklar här i bloggen.

Jag tycker att 2017 ska bli ett år då vi tänker lite mer på oss själv, dvs. på miljön. Om vi inte är snälla mot vårt jordklot, då är vi inte heller snälla mot oss själva. Så låt 2017 bli ett snällt år, ett år för dig, mig och vår planet.

2017-love

Portohöjning

Tyvärr har Postnord bestämt att portot ska vara högre i år än förra året. Vi kan väl hoppas att det blir högre kvalitet på deras tjänster också i samband med höjningen. Jag vet att några av er fick vänta onödigt länge på leveranser innan jul. Det ska inte ta över en vecka att leverera ett brev till en tätort i södra Sverige. Så vi får väl hoppas på att kvaliteten höjs den också.

Eftersom Postnord tar ut högre avgifter så måste även jag höja priset. Det skulle jag egentligen gjort för länge sedan, men det har inte blivit. Därför kommer priset på porto och packning att höjas med en hel femma, från 12 till 17 kronor. Höjningen kommer dock inte att ske förrän i nästa vecka, 11/1. Om du tänkt beställa något, så passa på och gör det nu direkt.

postlador

Leverans innan jul?

jul-leverans-2016Kommer det du beställer att komma fram innan jul? Ja, det är en bra fråga som förmodligen är väldigt avgörande. Jag lämnar alltid det du beställer till posten senast nästa vardag. Nu i jultid är det såklart extra viktigt. Tyvärr är inte posten lika pålitlig. Jag skickar din beställning som brev och då säger posten att det tar en arbetsdag för det att komma fram. Jag har dock haft flera kunder som har hört av sig och börjat efterlysa sina beställningar eftersom de inte dykt upp. Det är förstås mycket tråkigt. Enligt Postnords egen hemsida och annan information som de skickat ut, så kommer du att få dina varor innan jul om jag har kan lämna det du beställer till dem senast den 22 december. Det betyder att om du gör din beställning innan klockan 12:00 den 22 december, så lovar jag att lämna den till posten samma dag och om Postnord håller vad de lovar, så har du din beställning den 23/12.

Jag kommer såklart att leverera beställningar även under mellandagarna. Laba.se är öppet dygnet runt året runt, så du kan beställa precis när det passar dig. Och lämnar till postnord gör jag som sagt senast nästa vardag, även under mellandagarna.

Farsdag på söndag

Nu är det hög tid att handla något till Far. På söndag är det farsdag. En klassiker är förstås sockar och kalsonger. Det kan man aldrig få för många av. Har han provat bambu förut? Om inte är det kanske dags nu. Bambu kalsongerna blir lätt en storfavorit eftersom de är så mjuka och behagliga att ha på sig. Du hittar alla bambukalsonger här….

Passar det bättre med strumpor till din far så har vi alla bambustrumpor här….

farsdag-kalsonger

Beställ dina farsdags gåvor senast onsdag så har du dem i tid. (Gäller ej förskottsinbetalning till vårt bankgiro eftersom det oftast tar längre tid.)

Bambutrosor med spets

Nu äntligen finns det åter både svarta och vita trosor av bambu med spets i lager. I alla storlekar. Trosan är i hipsters modell och eftersom den är gjord av bambu, så är den väldigt mjuk och behaglig att ha på sig.

Sedan tidigare har jag gjort en kort film om denna trosa så att du kan se när jag klämmer och känner på den lite. Här kommer den filmen igen, för dig som ännu inte sett den.

Alla bambutrosor hittar du här…

Färgglada leggings

I förra veckan skickade jag ut ett nyhetsbrev till alla som registrerat sig för det. I brevet fick de bland annat sin kundklubbs rabattkod. Vill du också ha rabattkoder, anmäl dig till nyhetsbrevet direkt, så kommer det en kod till dig i slutet av månaden.

glada-leggings-400Förutom aktuell kod så berättar jag i nyhetsbrevet om aktuella erbjudanden. I senaste nyhetsbrevet berättade jag t.ex. att vi just nu har väldigt bra pris på färgglada leggings. Ordinarie pris på dem är 59:-, men just nu kan man köpa dem för under halva priset, 25:-. Det är ett riktigt bra pris på leggings! Tyvärr så finns det inte så många kvar och sedan nyhetsbrevet skickades har antalet minskat. Det är därför först till kvarn som gäller.

Om du fortsättningsvis vill vara först med att få veta när vi har prissänkningar eller andra erbjudanden, anmäl dig då du också till vårt nyhetsbrev. Det är förstås gratis och det enda du behöver göra är att fylla i namn och e-postadress här intill. När du inte vill ha fler brev, avslutar du prenumerationen på utskick precis när du vill.